KAFKAFES-ÖRGÜLÜ ÇİT TELLERİ VE YABAN DOMUZLARI .

Kafes çit telleri ülkemizde çok yaygın kullanılan çit sistemleri arasındadır. Ancak bu yaygın kullanımına rağmen kafes-örgülü teller yaban domuzlarına ve diğer yaban hayvanlarına karşı tam bir engel oluşturamamaktadır.

DOMUZUN GİRDİĞİ YER

KAFES ÇİT TELLERİ VE ELEKTRİKLİ ÇİTLER

Kafes çit telleri ve elektrikli çitler birbirinden farklılıklar gösteren iki ayrı çit çözümüdür. Dolayısı ile bu çit çözümlerinden hangisini tercih  edeceğinize karar vermek için çit sistemine duyulan ihtiyacı anlamak ve çit sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Kafes-örgülü teller bakım gerektirmemesi, elektrik ihtiyacı olmaması ve estetik görünümünün bir alanın etrafını belirlemede daha uygun olması gibi avantajlara sahiptir.  Dolayısı ile bahçenizde yaban hayvanları ile ilgili bir sorun söz konusu değilse kafes çitler daha uygun kullanım sunacaktır.

Elektrikli çitler özellikle kafes çitlerinin yetersiz kaldığı yaban hayvanlarına karşı tercih edilmektedir. Bahçenizde mevcutta bir kafes tel sistemi  varsa ve domuzlarla baş edemiyorsanız elektrikli çitleri mutlaka kullanmalısınız. Mevcut kafes tel sistemini bozmadan ve değiştirmeden elektrikli çit sistemini mevcut sisteme entegre edebilirsiniz. Böylelikle hem mevcut çit sisteminizin sağladığı korumadan faydalanır hemde onun eksiklerini örterek daha caydırıcı ve etkili bir çit sistemine sahip olmuş olursunuz.

Kafes çit telleri yaban domuzlarını engellemede tek başına yeterli değildir. Özellikle domuzlar çit tellerini mahmuzları ile kaldırarak domuz sürüsünün altından geçebileceği boşluk- geçiş alanı oluştururlar. Sık karşılaşılan bu gibi durumlarda bazı tarla sahipleri kafes tellerin alt kısmına 10-30 cm kadar beton veya taş dökerek sağlamlaştırmaya çalışır. Ancak aç kalmış domuz sürüsünde bu yöntemin bazı durumlarda başarılı olmadığı görülmektedir. Maliyet ve caydırma performansı değerlendirildiğinde elektrikli çit tercih sebebi olacaktır.

KAFES-ÖRGÜLÜ TELLERİ ELEKTRİKLİ ÇİTLE BİRLİKTE KULLANIN.

Elektrikli çit telleri bir çok farklı uygulamada mevcut kafes-örgülü çit telleri ile entegre olarak kullanılmaktadır. Bu şekildeki kullanımlarda iki çit sisteminin birlikte sağladığı caydırıcılık en üst düzeye çıkmaktadır. Kafes-örgü tellerden oluşturulmuş açık besi tavuk çitleriniz tavuklarınızı belirlediğiniz sınırlarda  tutmak için güzel bir uygulama. Ancak;  tilki, çakal ve sansar gibi çevreden gelebilecek davetsiz misafirleri de alan dışında tutmaya yeterli mi? Mevcut çitinizle entegre olarak kullanacağınız elektrikli çitler, dışarıdan gelecek yaban hayvanlarının vereceği zararların da önüne geçebilir.  Özellikle, kafes çit sisteminin dış tarafına belirli yüksekliklerde oluşturulacak entegre elektrikli çitler alttan kazarak ve üstten tırmanarak geçen tilki, çakal ve sansar gibi hayvanlar için önemli bir engel oluşturacaktır.

BESİ HAYVANLARINIZ KENDİNE ZARAR VERMESİN.

Şu ana kadar anlattığımız uygulamalarda elektrikli çit tellerinin örgü-kafes çit tellerine dış taraftan çekildiği durumlardan bahsettik. Bu şekilde yapılan kurulumlar da hedef, dışarından gelen ve mevcut kafes tellerinin durduramadığı yaban hayvanlarının alana girişine engel oluşturmak. Ancak, bazı durumlarda elektrikli çit telleri iç cepheden çekilmesi gerekir. Örnek olarak, etrafı örgü-kafes tellerle çevrili bahçenizde otlayan sığır, inek veya at gibi büyük veya koyun keçi gibi küçük baş hayvanlarınızın olduğunu düşünelim. Bu hayvanların kaşınma ve alan dışına çıkma girişimlerinde mevcut örgülü çitler zarar görebilecektir. Hatta bunun ötesinde çit tellerine sürtünen hayvanlarınız yaralanabilir ve oluşan açık yaralar zamanla enfeksiyona dönüşebilir. Böyle durumlar özellikle yarış atlarının yetiştirildiği çiftliklerde önemli kayıplar oluşturabilmektedir. Çözüm ise gayet basittir. Alan içinde bulunan hayvanların kolaylıkla fark edeceği bir elektrikli çit sitemini iç kısımdan çekerek hayvanları mevcut çit siteminin uzağında kalmasını sağlarsınız. Böylelikle hayvanların hem kendilerine hemde çit sistemine zar vermesini engellersiniz.