ÇAKALLAR MARUL VE OT YER Mİ ?

Bir çok yabancı bilimsel kaynak çakalların “omnivor” yani hem etçil hem de otçul beslenen hayvanlar olduğunu ortaya koymuştur. Genel olarak köpeklerle ve kurtlarla yapısal olarak özdeşleştirdiğimiz çakalların etçil hem otçul olabileceğini düşünmek zor. Yaban domuzları gibi menüsüne bir çok tarım ürünü girmektedir. Özellikle ülkemizinde içinde bulunduğu coğrafya da yaygın görülen golden çakallar otçul ( marul, lahana, kabak vb)  bir beslenme şekline sahip olduğu tespit edilmiştir.

ÇAKALLARIN MENÜSÜ

Çakalların menüsünde önemli yeri kemirgenler oluşturmaktadır. Özellikle fare ve sincap gibi kemirgenler baş sıradadır. Bununla birlikte 2010 yılında Zagrep Üniversitesi tarafından yayınlanan bir makalede (Periodicum Biologorum vol:112 no:2 ) çakalların midesinde şu besinler tespit edilmiştir.

%50.3 Memeli Kalıntıları (et, saç , kemik)

% 34.1 Çeşitli Meyve ve Sebze

Geri kalanında ise  kuş, yılan ve böcek kalıntıları bulunmuştur. Midelerden alınan örneklerde plastik poşetler ve metal parçalara da rastlanılmıştır.

ÇAKALLAR MARUL VE OT YER

Bilimsel methodlar ile yapılan araştırmalar göstermiştir ki çakalların menüsüne bulunduğu coğrafi bölge de yetişen sebze ve meyveler de girmektedir. Dolayısı ile ülkemizde tarımsal alanlar yetiştirilen marul, kabak, karpuz, lahana ve mısır gibi sebzelerin çakallar tarafından yenilmesi beklenebilir. Özellikle çiftçilerden gelen şikayetler sonrası yaptığımız araştırmalarda ve bir çok yabancı bilimsel kaynağa dayanarak bununu söyleyebiliriz. Hatta, çakalların sera içinde bulunan sebzelere ulaşmak için sera naylonunu ve metallerini parçalaması da söz konusu olabilmektedir. Çakalların sebze yerken daha çok körpe kısımları tercih ettiği söylenebilir. Örneğin marulun göbek kısmını dişlemekte ve bazılarını midesine indirmekte bazısını da yemeden koparıp bırakmaktadır. Bu davranış şekli ekili alanlarda daha çok maddi zararın oluşmasına sebep olmaktadır.

ÇAKALLAR İÇİN ELEKTRİKLİ ÇİT

Çakalların tarım ürünlerine ve mahsullerine zarar verdiğini biliyoruz.  Dolayısı ile çakallara karşı yürüteceğiniz mücadelede en etkili yöntemin de elektrikli çit olduğunu söyleyebiliriz. Elektrikli çit kullanarak çakalların mahsüllerinize zarar vermesini engellerken bunu onlara zarar vermeden yapacaksınız. Unutmayalım çakallardan kurtulmak için atacağımız bazı adımlar ekosistemde önemli bir yere sahip bu canlıların sayılarının ciddi oranda azalmasına veya yok olmasına sebep olabilir. Bu olursa da çakallar, kemirgenler ve böcekler ve diğer canlılar arasında var olan biyolojik dengeyi bozmuş oluruz. Genel olarak elektrikli çitler nitelikli malzemelerle doğru şekilde oluşturulduğunda, çakallara karşı gayet başarılı ve net sonuç vermektedir. Bu konuda deneyimlerimizden faydalanmak ve tarlanız için en uygun teklif almak isterseniz bizi arayabilirsiniz. İrtibat için tıklayınız