Galvaniz Kaplı Köşebent Topraklama Çubuğu
TOPRAKLAMA ÇUBUĞU:
Güç üreteçleri iki adet ana çıkış terminaline sahiptir. Bu terminallerden biri çit tellerine bağlanırken diğeri topraklama çubuklarına bağlanır. Böylelikle hedefteki canlı, toprak üzerinde iken çit tellerine temas ederse, çit tellerindeki elektrik canlı üzerinden yol bularak toprağa akar. Canlı üzerinden akan bu elektrik akımı canlıda şok etkisi meydana getirir. Güç üretecinin topraklama bağlantıları ne kadar iyi yapılırsa, canlıda meydana gelecek şok etkisi o oranda artar. Dolayısı ile caydırıcı ve etkin bir elektrikli çit sistemi kurmak için topraklama bağlantılarının itina ile yapılması gerekir.
Topraklama sisteminde galvanizli çelik çubukların kullanılması tavsiye edilir. Bakır çubuklar elektrikli çit sistemleri için genel olarak uygun değildir. Çünkü çit tellerinin çelikten çit tellerininin daha hızlı paslanmasına ve etkisiz hale gelmesine sebep olacaktır.
Orta nemli topraklarda topraklama çubuklarının 0.75-1.5 metre uzunlukta olması yeterlidir. Bu çubuklar çevredeki herhangi bir topraklama sisteminden (ev topraklaması) en az 10 metre uzakta olacak şekilde toprağa çakılır. Çit sisteminin kullanıldığı alanın büyüklüğüne bağlı olarak topraklama çubuklarının sayısı arttırılmalıdır. 10 hektarlık bir alan için en az iki adet topraklama çubuğu kullanılmalıdır. Öte yandan kuru topraklarda topraklama çubuğu sayısının arttırılması gerekebilir. Eğer çit tellerinden birinin toprak bağlantısı var ise bu teller çit boyunca bir kaç noktadan daha toprağa bağlanabilir.